Ga naar de inhoud

Restauratie

Schoonmaken

Wat houdt het schoonmaken van schilderijen eigenlijk in?

Met het schoonmaken van schilderijen, zowel op doek en paneel, wordt het verwijderen van oppervlaktevuil of het verwijderen van een gele of storende vernislaag bedoeld. Het schoonmaken van schilderijen heeft veel aandachtspunten. Er is dus geen kant-en-klare methode of strategie om een reiniging van een verf- of vernisoppervlak uit te voeren.

Oorzaken van een ‘vuil’ schilderijoppervlak
De oorzaak van ‘vervuiling’ van een verfoppervlak kan in twee grove groepen worden ingedeeld: een vergeeld vernis en oppervlaktevuil. De laatste kan direct op de verflaag liggen en ook op het vernis.

Vergeeld vernis
Een geel vernis is een veel voorkomende reden waarom particulieren hun schilderij te willen laten schoonmaken/reinigen. Dit gele vernis verstoort dan de helderheid van de kleuren van de verflaag. Een vergeeld vernis wordt veroorzaakt door veroudering van de hars. Deze laag bevind zich direct op de verflaag. Het testen voor geschikte oplos methodes en de behandeling vragen om extra aandacht. Bij een vergeelde vernis laag wordt gelijktijdig het oppervlakte vuil verwijderd.

Oppervlaktevuil
Op en onder een vernis kan ook vuil zitten, het zogenaamde (oppervlakte)vuil. Het ‘vieze’ uiterlijk van een schilderij kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door nicotine aanslag van sigaretten, insecten uitwerpselen, roet van de openhaard, en ander materiaal. Het verwijderen van oppervlaktevuil van een vernislaag is doorgaans relatief snel te behandelen. Bij oppervlaktevuil op een ongevernist schilderij is de verflaag meer gevoelig voor deze behandeling. De behandeling kan daarom meer tijd vergen, en vraagt voorafgaand een meer uitgebreid vooronderzoek.

Wilt u uw schilderij laten schoonmaken/reinigen?
Atelier Ben Aa voert vrijblijvend reinigingstesten uit. Hierbij wordt vastgesteld wat de oorzaak is van het vuile uiterlijk van het oppervlak. Verder wordt er gekeken naar de eigenschappen van het schilderij (de drager, grondering, verflaag, vernislaag) en die van het vuil.

$videoImage['title']

Blaarvorming of loslaten verflaag

Geregeld vinden wij op schilderijen blaarvorming of het loslaten van de verflaag.
In ons atelier herstellen wij dit op vakkundige wijze.

Verdoeken

Wat houd verdoeken in?

Wanneer het linnendoek van een schilderij dermate is aangetast door externe omstandigheden b.v. waterschade/vocht kunnen we besluiten het schilderij te verdoeken.

In ons atelier brengen we een nieuw linnendoek aan onder het oude doek. Hierdoor kan het doek weer gespannen worden op het spieraam en kan het behouden blijven.

Scheur in schilderij

Een scheur in een schilderij op doek hechten.

Een scheur in een schilderij is een veel voorkomende schade. Hoewel het even schrikken is hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken. Ons restauratieatelier beschikt over ruime kennis en ervaring om scheuren in doek te hechten/repareren. Vaak zijn er ook andere schades opgetreden, zoals losse of opstaande verf en vervorming van het doek (bobbels/deuken).

Ook deze schades zullen bij de beoordeling worden meegenomen. Allereerst zullen de meest acute restauraties worden uitgevoerd, om verder verlies van origineel materiaal te voorkomen. Al gaat het om een rechte scheur, een winkelhaak of een gat, op ons atelier wordt uw schilderij op een integere en professionele manier gerestaureerd/gerepareerd. De restauratie verloopt in meerdere stappen: de losse verf wordt vastgezet om verder verfverlies tegen te gaan. Vaak is het nodig het doek te planeren omdat het doek is vervormd tijdens het oplopen van de schade. Na het hechten is de spanning in het doek weer optimaal hersteld. Het verfoppervlak kan op niveau worden gebracht en de lacunes geretoucheerd. Het retoucheerwerk wordt enkel op de niet originele vullingen aangebracht, en niet op het origineel. Daarna wordt er weer vernis opgebracht en de schade is hersteld.

(Veelal bent u hiervoor verzekerd)

Service

Ben Aa Restauratie Atelier haalt en brengt desgevraagd uw schilderij bij u thuis. U krijgt altijd een vrijblijvende offerte en wij maken rapportages/kostenbegrotingen voor alle verzekeringsmaatschappijen.

Wij restaureren ook schilderijlijsten.