Ga naar de inhoud

Schilderij Schoonmaken

Uw schilderij schoonmaken zorgt dat uw schilderij weer tot leven komt. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? En wat komt er allemaal bij kijken? Graag nemen we u mee voor een kijkje achter de schermen van dit nauwkeurige en fascinerende vak.

Zoals de schilder het heeft bedoeld

Een vervuild oppervlak doet afbreuk aan de uitstraling van uw schilderij. Daarom laten veel mensen hun schilderij schoonmaken. Hierdoor krijgt het schilderij haar oorspronkelijke, authentieke uitstraling weer terug, precies zoals de schilder het heeft bedoeld.

Uw schilderij schoonmaken is vakwerk

Het reinigen van een schilderij is vakwerk. Er komen dan ook allerlei verschillende aandachtspunten bij kijken. Wij bekijken per schilderij waar de oorzaak van het vuil zit en hoe we dit het beste kunnen reinigen. Er bestaat dus geen kant en klare methode of strategie om een verf- of vernisoppervlak schoon te maken.

De oorzaken van een vuil schilderij

Bij het schoonmaken van uw schilderij onderscheiden we grofweg twee oorzaken waardoor het oppervlak van uw schilderij vervuild raakt:

  • Een vergeelde vernislaag
  • Oppervlaktevuil (dit kan zowel direct op de verflaag als op het vernis liggen)

Bij het schoonmaken van schilderijen verwijderen we dit vuil op een vakkundige manier. Dit doen we zowel bij schilderijen op doek als bij schilderijen op paneel.

Vergeelde vernislaag

Een geel vernis is een veelvoorkomende reden waarom mensen hun schilderij willen laten schoonmaken. Dit vergeelde vernis verstoort namelijk de helderheid van de kleuren van de verflaag. De oorzaak van een vergeelde vernislaag is de veroudering van de hars. Deze laag bevindt zich direct op de verflaag. Het testen voor geschikte oplosmethoden en de behandeling vragen om extra aandacht. Bij een vergeelde vernislaag verwijderen we gelijktijdig ook het oppervlaktevuil.

Oppervlaktevuil

Zowel op als onder de vernislaag kan ook vuil zitten. Dit noemen we ook wel oppervlaktevuil. Er zijn allerlei oorzaken die zorgen voor oppervlaktevuil en een ‘vies’ uiterlijk van uw schilderij. Denk bijvoorbeeld aan nicotine-aanslag, afkomstig van sigaretten, of uitwerpselen van insecten. Maar ook roet van de open haard en ander materiaal kan voor oppervlaktevuil zorgen. Oppervlaktevuil op een vernislaag is relatief snel te behandelen. Het schoonmaken van oppervlaktevuil op een schilderij zonder vernislaag vergt meer tijd. De verflaag van het schilderij is namelijk gevoeliger voor deze behandeling. Daardoor vraagt zo’n behandeling een uitgebreider vooronderzoek, om geen schade aan uw schilderij toe te brengen.

Wilt u uw schilderij laten schoonmaken?

Atelier Ben Aa voert vrijblijvend reinigingstesten uit. Hierbij stellen we vast wat de oorzaak is van het vuile uiterlijk van het oppervlak. Ook kijken we naar de eigenschappen van zowel het schilderij (de drager, grondering, verflaag en vernislaag) als het vuil. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!